Igepa Plana

Variety. Service. Value.

Naslovnica

Održivo poslovanje

ODRŽIVO POSLOVANJE

ZAŠTITA OKOLIŠA

Okoliš je sve ono što na okružuje

Zaštita okoliša iznimno je važno razvojno pitanje. Temeljni cilj je povećati kvalitetu okruženja, zaštititi ljudsko zdravlje i omogućiti racionalno iskorištavanje prirodnih resursa.

Bitno je djelovati u smjeru poticanja razvoja obnovljivih izvora energije te uvođenja učinkovitih sustava gospodarenja otpadom kako bi se smanjio utjecaj otpada na okoliš i ljudsko zdravlje. Za trajan uspjeh ovog procesa ključno je pitanje podizanja svijesti o održivom razvoju okoliša na razini svakog pojedinca i tvrtke.

očuvanje okoliša

Ekološki certifikati

Papir se radi iz drveta, prirodnog i obnovljivog izvora. Odgovorno upravljanje šumama osigurava dugoročnu održivost i zdravlje tog prirodnog resursa. Ekološki  certifikati koji kontroliraju kvalitetu upravljanja šumama su jedan od razloga zašto su šume u Europi narasle za 44.000 km2 u proteklih 15 godina.

Igepa svojim proizvodima i uslugama doprinosi ekološki održivom razvoju poslovanja. Uz pažljiv odabir proizvoda, kontinuirano radimo na optimizaciji vlastitih procesa u smjeru preventivnog djelovanja i očuvanja okoliša. Od 2012-te godine nositelj smo FSC CoC (Chain of Custody) certifikata, a od 2023-e i PEFC certifikata 

čime podržavamo odgovoran odnos prema svjetskim šumskim resursima.

FSC (Forest Stewardship Councile)

FSC je neovisna, nevladina i neprofitna organizacija uspostavljena s ciljem promoviranja odgovornog upravljanja svjetskim šumama.

EU Ecolabel

EU Ecolabel je službena dobrovoljna eko-oznaka Europske unije (EU) namijenjena označavanju proizvoda i usluga s manje nepovoljnim utjecajem na okoliš tijekom zivotnog ciklusa, u odnosu na slične ili iste proizvode.

Cradle to Cradle

Cradle to Cradle je globalno priznata mjera sigurnijih, održivijih proizvoda stvorenih za kružno gospodarstvo. Da bi dobili certifikat, proizvodi se procjenjuju prema svom utjecaju na okoliš i socijalnu učinkovitost u pet kritičnih kategorija održivosti: zdravlje materijala, ponovna upotreba materijala, obnovljivi izvori energije i upravljanje ugljikom, upravljanje vodom i socijalna pravednost.

FSC® CoC (chain of custody)

FSC certifikacija predstavlja potvrđivanje lanca brige za održivi razvoj svjetskih šumskih resursa, šumskih ekosustava, a time i ekoIoške ravnoteže planete uopće.

BLUE ANGEL

Blue Angel ekološka oznaka osmišljena je kao odgovor na pitanje zaštite okoliša i zaštite potrošača. Osigurava uporabu 100% recikliranih vlakana i zabranjuje upotrebu štetnih kemikalija i optičkih bjelila u procesu proizvodnje papira.

PEFC™ (Programme for the Endorsment of Forest Certification)

PEFC je međunarodno priznata oznaka koja potvrđuje da drvo i proizvodi od drva dolaze iz šuma koje su upravljane prema PEFC standardima.

PEFC je međunarodna neprofitna organizacija koja promovira održivo i odgovorno gospodarenje šumama te šumskim resursima.

Proizvodi koji nose PEFC oznaku pomažu potrošačima da odaberu ekološki prohvatljive opcije te doprinose očuvanju šuma i odgovornom nabavljanju proizvoda od drveta.

REACH

Regulation Evaluation Authorisation Chemicals dokazuje da u procesu proizvodnje proizvoda nisu korištene supstance škodljive za zdravlje.

EN71-3 Toy safety 

EN71-3 Toy Safety je europski standard za proizvode namijenjene djeci, a odnosi se na odsutnost  otpuštanja određenih supstanci prilikom uporabe (što kod djece znači i mogućnost stavljanja u usta ili na usta, lizanja, gutanja i dužeg kontakta sa kožom).

Zašto je važno reciklirati?